Inspiratie Wat te doen bij overlijden in het buitenland

Wat te doen bij overlijden in het buitenland

De vakantieperiode is van start gegaan, en heel wat Belgen genieten van een welverdiende vakantie in het buitenland. We willen er liever niet over nadenken, maar wat als er iemand komt te overlijden op vakantie? We zetten enkele belangrijke punten op een rij.

De stappen die je best onderneemt, zijn afhankelijk van de omstandigheden. Volgende situaties zijn mogelijk:

  1. Een overlijden in het ziekenhuis
  2. Een overlijden buiten het ziekenhuis
  3. Een niet-natuurlijk overlijden, bijvoorbeeld als gevolg van een ongeluk

1. Overlijden in een ziekenhuis in het buitenland

Als iemand overlijdt in het ziekenhuis stelt een dokter meteen een akte van overlijden op. Hier wordt aangifte van gedaan in de gemeente of stad waarin iemand is overleden, nadien ook in de gemeente of stad waar de overledene woonde.

Vervolgens ga je na of de overledene verzekerd is. Zo ja, bel je de alarmcentrale van de verzekeraar om te informeren of de reisverzekering de repatriëringskosten vergoedt. Je kan eventueel ook de reisorganisatie bellen waarmee de verzekerde op vakantie was. Als de overledene niet verzekerd is, dan is het raadzaam om contact op te nemen met een lokale uitvaartondernemer.

In ieder geval moet je jouw uitvaartplanner inschakelen en je verzekering op de hoogte brengen. Laat je verzekeringsagent weten naar welk uitvaartcentrum de overledene mag overgebracht worden. Jouw uitvaartplanner neemt alle verdere formaliteiten in handen.

Onderteken documenten niet te snel, maar wacht eerst het advies af van het bedrijf dat instaat voor de repatriëring: niet alle benodigde documenten rond het overlijden moeten immers binnen de 24 uur rond zijn.

Tip: Het paspoort of een kopie van het paspoort moet bij de overledene blijven, maar neem eventuele sieraden en andere waardevolle zaken persoonlijk mee.

2. Overlijden buiten een ziekenhuis in het buitenland

In een situatie waarin iemand buiten het ziekenhuis overlijdt, moet er eerst een lokale dokter ter plaatse komen. Daarna gaat de procedure verder zoals in het geval van een overlijden in een ziekenhuis.

3. Niet-natuurlijke dood of misdrijf

Als er sprake is van een niet-natuurlijke dood door een ongeluk of misdrijf, moet zowel een arts als de politie worden gewaarschuwd. Meestal wordt er eerst een onderzoek verricht, waarna het lichaam wordt vrijgegeven en het normale proces kan worden gevolgd.

Bij een overlijden in het buitenland vindt vaak een autopsie plaats. Het is verstandig om dit soort zaken voor te leggen aan je verzekeraar. Zij kunnen advies geven over hoe je moet handelen om zo snel mogelijk over te gaan naar repatriëring.

Begrafenis of crematie

Wanneer de uitvaart zal plaatsvinden in België, wordt het lichaam van de overledene teruggebracht per auto of vliegtuig. Je kan zelf vooruit reizen om in België de begrafenis voor te bereiden, maar je kan er ook voor kiezen zoveel mogelijk bij de overledene te blijven.

Het is ook mogelijk om de begrafenis of crematie ter plaatse te houden. Na crematie is het mogelijk de asbus – zo nodig voorzien van papieren van het land van overlijden – mee te nemen naar België.

Je Sereni uitvaartplanner helpt je verder met al jouw vragen. Verlies je iemand dierbaar in het binnen- of buitenland? Neem dan contact op met jouw lokale Sereni uitvaartplanner, die 24/7 bereikbaar is. Bekijk het overzicht van onze uitvaartkantoren of neem contact op via sereni@sereni.be of 0468 33 22 33.

Troostattentie.be Omdat de liefde niet sterft.